Sayur Rebung Dengan Baguk
Bahan:
1/2 kg rebung - cincang dan rebus hingga lembut
300 gm buah baguk
1 ikat daun baguk - potong
50 gm ikan bilis*
4 biji bawang merah*
5 biji cili padi*
1 cawan santan pekat
gula dan garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara:
Tumbuk bahan yang bertanda *, panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukan rebung yang telah di rebus dan kacau rata. Masukan buah baguk dan sedikit air biarkan mendidih. Masukan daunnya pula, garam, gula dan santan. Kacau sebati dan biarkan daun layu dan kuah mendidih. Sedia untuk di hidang.
Daun dan buah baguk..
NASI BRIYANI ALA HYDRABAD
Buat pada raya haji 2014
dengan ayam masak merah
Tumpik dengan Oat
Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan Oat
garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Majerin Planta
Cara:
Campurkan tepung dan oat dalam mangkuk, masukan garam dan gula secukupnya. masukan air dan kacau, cair adunan seperti membuat cucur pisang. Panaskan kuali leper dan letak sedikit planta, tuang adunan dan buat seperti buat kuih ketayap. biarkan masak seketika. balikan dan masak sebentar. angkat dan siap.
Mee Goreng
1 mangkuk mee kuning - bersihkan
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4 biji cili padi
1 sudu makan udang kering - rendam dulu
1 batang sawi hijau - potong
2 biji telur
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan kicap masin
garam dan gula secukupnya
sedikit minyak
Cara:
Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, dan udang kering hingga lumat. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukan mee gaul sebati, masukan sos cili, kicap dan goreng hingga sebati, letak mee di tepi kuali dan pecahkan telur biarkan seketika hingga telur agak keras, gaul mee tadi dan perasa dengan garam dan gula, masukan sayur, gaul sebentar, bila sayur layu angkat. siap.
Cucur Ubi Keledek
Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji ubi keledek oren - buang kulit potong memanjang
2 sudu kecil gula
½ sudu teh garam
air secukupnya
pewarna kuning - jika suka
minyal untuk mengoreng
Cara:
Ayakan tepung, masukan gula, garam dan ubi gaul sebati. Masukan air sedikit-sedikit sambil kacau perlahan hingga adunan agak pekat.
Panaskan minyak dan goreng seperti biasa hingga keperangan. Angkat dah siap.
Bontot Ayam Panggang
Bahan:
500 gm bontot ayam - bersihkan
1sudu teh serbuk kunyit
1 sudu









Tiada ulasan:
Catat Ulasan